Test: Nubert nuPro XS-7500 Soundbar

2. januar 2022

Soundbars er en praktisk lydløsning til stuen, men tv-lyden er ofte vigtigere end tv-lyden. Hvis du vil nyde film og musik i lige så høj grad, kan du næsten ikke komme uden om klassiske højttalere. Men et godt stereoanlæg kræver normalt ikke meget plads i stuen. Højttalereksperterne hos Nubert har nu fundet en løsning på dette lyddilemma. Med nuPro XS-7500 får du et lydsystem i et pladsbesparende format, der kan bruges fleksibelt og har samme ydeevne som gulvhøjttalere i høj kvalitet.

Med en bredde på 1,2 meter er XS-7500 perfekt egnet til at blive kombineret med tv-apparater fra 55 tommer.
Med en bredde på 1,2 meter er XS-7500 perfekt egnet til at blive kombineret med tv-apparater fra 55 tommer og opefter.

I årtier var der ingen vej uden om et par gode højttalere, hvis du ville have god lyd i din stue. Med indførelsen af fladskærme og soundbars var det dog kun få brugere, der pludselig var villige til at opsætte store højttalere. Samtidig er kravene til funktionsudbuddet steget. I dag bør musik- og filmlydgengivelse kun kunne håndteres af én kompakt enhed. Nubert har også forstået tidens tegn og har udvidet sin nuPro active-serie med passende systemer. Da god lyd altid er en prioritet for virksomheden fra Schwäbisch Gmünd, vil de heller ikke gå på kompromis med soundbars. Med XS-7500 har de derfor skabt en aktiv højttaler i landskabsformat, som bør opfylde selv de højeste krav. Især i forbindelse med premium-modellen er de afhængige af de dyder, som Nubert har været kendt for siden 1975: smart konstruktion, fin teknologi og den bedste kvalitet.

Grundlæggende

Opsætning af XS-7500 kræver en smule planlægning. Med en vægt på over 32 kg og et spænd på over 1,2 meter er højttaleren vanskelig at håndtere af en enkelt person. Så det er bedst at få lidt hjælp, så du ikke skader dig selv eller soundbaren. Først skal du montere de to fødder i bunden. Du kan enten fastgøre dem udadvendt eller med de vinklede beslag indadvendt. Sidstnævnte metode anbefales, hvis der er begrænset plads i siderne, eller hvis kabinettet skal bære meget vægt. Da Nubert har designet et ekstremt stift MDF-kabinet til XS-7500, kan enheden bære op til 100 kg. Det er derfor ikke noget problem at placere tv-apparater med skærmdiagonaler på langt over 55 tommer sikkert på toppen.

Huset af høj kvalitet har en høj bæreevne og er behageligt tidløst i sin stil.
Det højkvalitetshus har en høj belastningskapacitet og er behageligt tidløs i sin stil.

Optimal opbevaringsplads

En stabil skænk er det perfekte hjem for en XS-7500. For at opnå ekstra stabilitet kan de små pigge i fødderne justeres i højden for at kompensere for eventuelle ujævnheder. Nuberts designere har tydeligt afrundet soundbarens forreste lange kanter. Dette er ikke en rent optisk beslutning, da det er hensigten at optimere drivernes strålingsadfærd. Når du opstiller soundbaren, skal du desuden sørge for, at den ligger så plant som muligt med gulvet foran. Samtidig skal der være ca. en håndbreddes afstand bagtil til væggen. Dette gør det også muligt for de to basrefleksporte på bagsiden at arbejde effektivt og uden interferens. Generelt opnås de bedste lydresultater altid, jo friere enheden er placeret. Det er også en god idé at lade lidt plads være mellem soundbaren og møbler eller vægge i siderne.

Omfattende udstyr

Når XS-7500 er sat på plads, kan du vælge, hvilke kilder du vil bruge den til. Der er to optiske og to koaksiale digitale indgange og en analog RCA-indgang. Desuden kan streaming bridges eller bærbare computere tilsluttes til enheden via USB-B. Alle digitale indgange, herunder den optiske forbindelse, understøtter PCM-signaler med op til 192 kHz ved 24 bit. Så du er også godt forberedt på HiRes-lyd. En ekstra USB-A-port giver strøm til små streamingsystemer, men Nubert bruger den også alternativt til tilslutning til tv’et. Ved hjælp af den medfølgende adapter kan porten bruges til at udstyre soundbaren med en ARC-kompatibel HDMI-indgang. På denne måde kan lyden fra alle kildeenheder, der er tilsluttet tv’et, nemt udsendes via XS-7500. Dette er dog også begrænset til PCM-signaler. Dolby- eller DTS-lydformater understøttes ikke. I stedet for simuleret surround vil Nubert hellere tilbyde stereoreproduktion af virkelig høj kvalitet.

Som sædvanlig med Nubert leveres enheden med adskillige kabler til de forskellige typer tilslutninger, så du kan komme i gang med det samme, når du har sat enheden op.
Som sædvanlig med Nubert leveres enheden med mange kabler til de forskellige typer tilslutning, så du kan komme i gang med det samme, når du har sat den op.

Fremtiden er trådløs

Som en del af nuPro X-serien af aktive højttalere er XS-7500 også udstyret med Nuberts trådløse X-Connect-teknologi. Dette gør det muligt at afspille det aktuelle signal fra en højttaler trådløst via andre højttalere. Du kan vælge, hvilken højttaler der er master, dvs. sender, og hvilken der er slave, dvs. modtager. Parring og kanaltildeling kan foretages med tastaturet på forsiden af XS-7500 og er relativt hurtigt. For en trådløs forbindelse til smartphonen har enheden også en Bluetooth-grænseflade. Ud over de konventionelle standardcodecs SBC og AAC anvendes også de højere kvalitetsvarianter aptX og aptX-HD. Her kan der anvendes betydeligt højere datahastigheder, hvilket giver tilsvarende bedre lydkvalitet. Men ud over musikoverførsel bruges Bluetooth også til at oprette forbindelse til Nuberts kontrol-app, som kan bruges til at justere mange system- og lydindstillinger.

Fingerøvelse

Nuberts app er gratis tilgængelig til iOS og Android. Ejere af en Apple-enhed har dog en lille fordel, som vi vil komme ind på senere. Ved hjælp af programmet kan praktisk talt alle indstillingsmulighederne for soundbaren anvendes. Der kræves ingen netværksforbindelse, da smartphonen og XS-7500 som allerede nævnt kommunikerer med hinanden via Bluetooth. Under drift kan appen bruges til at justere lydstyrken eller vælge kilde. Derudover har du adgang til de omfattende muligheder for lydstyring. Justeringer kan gemmes og genkaldes som en af tre forudindstillinger. Alt dette er utrolig nemt at gøre, da appen er logisk struktureret og overskueligt opbygget. Efter et par minutter kan selv nybegyndere finde rundt, og hvis det er nødvendigt, kan praktisk talt alle justeringer også foretages på selve apparatet eller med fjernbetjeningen. Der er dog en vigtig funktion, som kun er forbeholdt appen.

Takket være den overskuelige struktur giver appen en nem måde at betjene alle funktioner på. Den automatiske rumkalibrering er kun færdig på ca. et minut.
Takket være den overskuelige struktur giver appen en nem måde at betjene alle funktioner på. Den automatiske rumkalibrering er kun færdig på ca. et minut.

Rummet gør det

Ved hjælp af smartphone eller tablet giver appen og XS-7500 mulighed for automatisk kalibrering ved hjælp af appen og XS-7500. Dette registrerer rumtilstande og beregner en individuel korrektionskurve. Dette er en god måde at optimere især basgengivelsen på. Men her kommer vi til forskellen mellem iOS og Android: Mens mikrofonerne i Apple-enhederne er identiske, er der simpelthen for mange variabler i Android på grund af de mange producenter. Så hvis du har en smartphone fra Samsung, LG, Huawei osv. har du brug for XRC USB-interface, som Nubert tilbyder som tilbehør. Den faktiske brug af rumkalibreringen er derefter meget enkel. Jeg placerer iPad’en ved lyttepositionen og starter måleprocessen. Derefter afspilles en temmelig høj lyd i et minut, før appen beregner korrektionskurven. Med et tryk på “Transfer” sendes dette til soundbaren, hvor det kan aktiveres efter ønske. Det kunne virkelig ikke være nemmere.

Nubert nuPro XS-7500 – Soundbar med HiFi-gener

Så det er på tide, at vi endelig kan få rigtig lyd ud af enheden. Hertil tilslutter jeg blot en lille musikafspiller via USB, og så er der skabt et fuldt udbygget hi-fi-setup. For at få en fornemmelse af XS-7500 lader jeg alle lydkontroller være slået fra og starter med musik i CD-kvalitet. “Be Quiet and Drive (Far Away)” af Deftones gør allerede et godt indtryk. Guitarerne er kraftfulde og direkte. Mens det enormt kraftige basområde rækker langt nedad, vil jeg gerne tilføje en lille friskhed. Når jeg trykker på toneknappen på fjernbetjeningen, får jeg adgang til tonekontrollen. Det mellemhøje område øges i trin på 0,5 dB, hvorved Nubert lader DSP’en arbejde på en sådan måde, at en vis linearitet altid opretholdes. Desuden gennemføres alle indgange under drift og uden forsinkelse. Det gør justeringen utrolig enkel og forståelig.

XS-7500's funktioner kan betjenes på forunderlig vis via appen eller enhedens knapper. Med den praktiske fjernbetjening kan hver kilde også vælges direkte via sin egen knap.
XS-7500’s funktioner kan betjenes på forunderlig vis via appen eller enhedens knapper. Med den praktiske fjernbetjening kan hver kilde også vælges direkte via sin egen knap.

Tilstedeværelse på scenen

Nu lyder “Otherside” af Red Hot Chili Peppers lidt mere sprødt. Hver gang trommerne bliver brugt, er der masser af energi og giver anledning til anerkendende nik med hovedet. En vidunderlig baslinje samler mig op og tager mig med fra takt til takt. Så falder mine øjne på soundbarens knap for bredtilstand. Dette gør det muligt at justere størrelsen af stereotrinet i fire trin. Når man skifter fra slukket funktion til første trin, er soundbaren praktisk talt uigenkendelig. Som om enhedens bredde var fordoblet, virker scenen pludselig meget mere kraftfuld. Forskellen mellem de tre yderligere faser er så ikke længere så markant, men også her virker spillet tydeligt bredere. Fysikken kan dog kun snydes i et begrænset omfang. Udvidelsen gør det noget vanskeligere at finde komponenterne.

Kraftig bas

Nu er XS-7500 ikke nødvendigvis lille, men strengt taget er der stadig sparet plads her. I stedet for små soundbars til tv’et er Nuberts lydløsning, hvad angår ydeevne, meget mere sammenlignelig med fuldvoksne højttalere. Til hver kanal er der en silkekuplet diskanthøjttaler med en diameter på 25 millimeter og to mellembassdrivere med en diameter på 120 millimeter foran. For at få den fulde portion bas er der to rigtige 204-millimeter subwoofer-drivere monteret på undersiden af kabinettet. De udvikler en tør og diffus bas, der nemt fylder hele rummet. Når korrektionskurven er slået til, bliver baslyden endnu mere grebet og kontrolleret. Hver eneste brug af stortrommen virker vidunderligt realistisk. Jeg savner ikke på noget tidspunkt en separat subwoofer, selv om der naturligvis er en passende udgang til rådighed. Soundbarens fængslende direkte karakter skyldes også effektforstærkerne. Diskanthøjttalerne, mellemtonen og basenhederne drives individuelt af i alt 580 watt nominel effekt.

HiRes med og uden kabler

Nu er jeg stødt på “Gasoline” af Audioslave i 24 bit. Intet problem for den digitale del af soundbaren. Også her er XS-7500’s direkte, halsagtige spil umiddelbart mærkbart. Blandingen af akustiske og elektriske guitarer, trommer og orgler er særlig kraftfuld i mellemtonen. Dette er især godt for sangen “Unspoken” af The Dead Daisies, som har en typisk karismatisk lyd. Bagefter vil jeg også kigge på genrer uden for rock for at finde interessante nyheder. Så jeg tilslutter min smartphone via Bluetooth, som straks informerer mig om den aptX-HD-forbindelse, der er blevet oprettet. På trods af en øget datahastighed forbliver forbindelsen til XS-7500 altid stabil, selv uden kabel.

Til det punkt

Her viser soundbaren, at den har ægte hi-fi-kvaliteter, selv uden for rocklyde. Lyden er stadig meget energisk og dynamisk, men samtidig kommer de fine detaljer frem i lyset. En behagelig mørk baggrund uden mærkbar baggrundsstøj er et udtryk for god teknik. Den dybe sorte farve giver et perfekt grundlag for de rene højfrekvente elementer, der langsomt bevæger sig over scenen. Endnu en gang kan man mærke den gode præcision og kontrol, som chaufførerne har. XS-7500 gennemfører således de tidsbestemte lydpauser med konsistens og nøjagtighed. Det giver endnu mere livlighed. Selv via Bluetooth er lyden altid frisk, sprød og behageligt direkte. Når du skifter til orkesterlyde, anbefales et højere niveau af den brede effekt. Herefter præsenterer lyden af de krystalklare messingblæsere og strygersektionens bløde spil sig med passende storhed.

2.0 Biograf følelse

Den anvendte lydeffekt viser sig imidlertid at være yderst praktisk, især til gengivelse af tv-lyd. Til afspilning af fantasyserien “Game of Thrones” udnytter jeg fuldt ud scenekompleksets optimering. Soundbaren belønner denne ændring med en rumfyldende lyd, der trækker mig ind i handlingen. Kampscenerne på skærmen er realiseret med stor dynamik, og endnu en gang er den tilstedeværende lavfrekvente lyd mærkbar. Selv med film har XS-7500 ikke brug for forstærkning fra en separat subwoofer. Brølende krigere får næsten rummet til at skælve, og armbrøstbolte rammer deres mål med et mat dunkelt brag. Med hensyn til kraft og livlighed kan enheden holde trit med fuldvoksne gulvhøjttalere og endda nogle surround-sæt. Takket være de kraftige effektforstærkere er det ikke noget problem at forstærke lyden i store rum. For dem, der kan lide at give den gas med blockbusters, er dette den perfekte partner.

Ønsket lyd

Men XS-7500 føler sig også hjemme med mindre bombastisk underholdning. Soundbarens gode dialogforståelighed er også tydelig i dokumentarfilm, hvor stemmerne er centralt placeret og klart transmitteret. Hertil tager jeg den brede effekt lidt tilbage og vælger at bruge den forudindstilling, jeg allerede har lavet. Soundbaren reagerer straks og viser ændringen på det letlæselige OLED-display. Med de mange lydmuligheder giver Nubert brugeren mulighed for at skræddersy XS-7500 nøjagtigt efter egen smag og til forskellige formål. Uanset om det drejer sig om diskant- og baskontrol, rumjustering eller 5-bånds equalizer, er alt let at betjene. Da operationen ikke skal afbrydes, er forskellene umiddelbart mærkbare. Især når man skifter frem og tilbage mellem forskellige gemte stemninger, bliver man altid overrasket over effektiviteten af Nuberts udligning.

OLED-skærmen med høj kontrast er let at læse, selv bag XS-7500's lukkede stofbetræk.
OLED-skærmen med høj kontrast er let at læse, selv bag XS-7500’s lukkede stofbetræk.

Konklusion

Med nuPro XS-7500 tilbyder Nubert et aktivt system af høj kvalitet med samme ydeevne og kraftige, direkte lyd som et fuldvoksent stereoanlæg. Dens gode egenskaber og nogle smarte funktioner giver mulighed for en alsidig række anvendelsesmuligheder. Desuden gør den ekstraordinært kraftige bas en subwoofer overflødig, mens den justerbare stage-justering giver rumfyldte lyde selv uden surroundhøjttalere. Der skal også lyde en særlig ros til den omfattende og fremragende implementerede tonekontrol, som sikrer, at du altid rammer den rigtige tone, når du lytter til film og musik. NuPro XS-7500 sætter barren for soundbars helt op.

Billeder: Nubert electronic GmbH

Tekniske data

Model:Nubert
nuPro XS-7500
Enhedskategori:Soundbar
Pris:1495 euro
Garanti:2 år
Færdig:– Sort (slebet lak)
– Hvid (slebet lak)
Udbredelse:Nubert, Schwäbisch Gmünd
Telefon: +49 7171 8712 0
www.nubert.de
Mål (H x B x D):168 x 1287 x 390 mm (med fødder udenpå)
Vægt:32,5 kg
Princippet:aktiv, trevejs-, basrefleks
Tweeter:2 x 25 mm silke stof dome diskanthøjttaler
Mellemtone-driver:4 x 120 mm med polypropylenkonus
Woofer:2 x 204 mm med polypropylenkompositkonus
Frekvensrespons:25 – 22 000 Hertz (fabrikantens specifikation)
Udgangseffekt:– 4 x 90 + 2 x 110 watt (nominel effekt, fabrikantens specifikation)
– 4 x 130 + 2 x 150 watt (musikenergi, producentens specifikation)
Afkoder:– PCM
– aptX-HD, AAC (BT)
Indgange:– 1 x HDMI ARC (via USB-adapter)
– 1 x USB-B
– 2 x S/PDIF coaxial
– 2 x Toslink optisk
– 1 x Cinch stereo
– Bluetooth
– Nubert X-Connect trådløs
Udgange:– 1 x cinch sub-out
– 1 x S/PDIF coaxial
Leveringsomfang:– 1 x nuPro XS-7500
– 1 x fjernbetjening (inkl. batteri)
– 1 x monteringssæt
– 2 x enhedsfødder
– 1 x forreste omslag
– 1 x HDMI-adapter
– 1 x strømkabel
– 1 x Toslink-kabel
– 1 x USB-kabel
– 1 x stereo RCA jack kabel
Fordele:+ fremragende håndværk
+ omfattende lydkontrol
+ automatisk rumkalibrering
+ klart udformet app
+ aptX-HD Bluetooth
+ fremragende leveringsomfang
+ kraftig bas
+ enorm magt
+ trådløs udvidelsesmulighed
Kontras:– ingen Dolby/ DTS-understøttelse
Bedømmelse:
Lyd (65%):98/100
Praktik (20%):99/100
Udstyr (15%):98/100
Samlet score:98/100
Pris/ydelsemeget god